pátek 28. září 2012

Výstava MODEL HOBBY 2012

Rok se s rokem sešel a máme tu opět modelářskou výstavu Model Hobby 2012.
Opravdu ještě modelářskou? No, čtěte dál.
Rozhodně nedoporučuji vydat se hned ráno, nejprve jsem si postál v koloně v odbočovacím pruhu, naštěstí většina návštěvníků jede tupě parkovat za 100,- Kč až do areálu, když o 200 metrů dříve je P+R parkoviště za 20,- Kč. No nic, aspoň mám více místa na výběr. Pak jsem si postál asi 20 minut ve frontě na lístek (150,- Kč). Když jsem o dvě hodiny později areál opouštěl, žádné fronty už se nekonaly, což budiž ponaučením pro příště (jestli vůbec!).
Před výstavní halou stánky s kýči, blbostmi a plyšovými nesmysly. Po vstupu do haly jsou návštěvníci hned ohrožováni starým známým blbem na bedně (byli tam dokonce tři (!!!) rafinovaně rozmístěni po areálu).

Výstavní hala skýtala nejedno překvapení: asi největší pražský prodejce modelářských potřeb zcela chybí, většina stánků je hračkářských, přibylo vláčků. Druhá půlka haly je věnována počítačovým a konzolovým hrám a dále pak kojencům (!!??). Síla.

U hračkářů, někdy alespoň se zajímavým designem.
Konečně kus pořádné modelařiny:
Další kousky pořádné modelařiny, tentokrát od Hiesbök. Bohužel Marabu je beznadějně vyprodán:
Záplava nádherných papírových modelů
Nabídka u Pelikána je nepřeberná:
 
 
Stánek německých soudruhů
Kamiony na velké ploše a parádní expediční speciály v terénu:
Stánek Dremel s kompletní nabídkou
Nádherný velký model Jeep Willys, bohužel jaksi nefunkční, do vitríny.
Mnoho vystavených plackoletů, ve vzduchu nuda.

Pokud toužíte po hračce (už se nedá hovořit o modelech) stylu vybal z papundeklu a leť/jeď/pluj+po použití zahoď, pak je výstava rozhodně pro vás. Ovšem skutečný modelář, který si chce sám něco postavit, bezradně bloumá, občas narazí na stánek, který je mu skutečně určený, ale těch je poskrovnu. Pokud modelář váží cestu až do haly 4, nalezne tam ukázkové plochy pro auta, velký bazén pro lodě a letovou plochu.
Cesta, jakou se výstava ubírá se mi pramálo líbí, dokonce bych řekl, že od loňska jde o velký kvalitativní pokles. Myslím, že nastal čas, kdy by se měli opravdoví prodejci modelářských potřeb domluvit, na MH se vykálet a prezentovat se samostatně, nejspíš i jinde. Tuto výstavu by měli přenechat hračkářským firmám a matkám se řvoucími dětmi ve všude překážejících kočárcích.

4 komentáře:

  1. Ano, ano, krize, nekrize, výstava je ztráta času. Po nákupu sad baterek za výstavní cenu se smazala ztráta za vstupenku.

    OdpovědětVymazat
  2. Je otázka, zda tu "výstavní" cenu nelze získat i normálně. Většinou ano. To ovšem nemění nic na faktu, že výstavy tohoto typu jsou asi přežitek. Díky za přidání názoru.

    OdpovědětVymazat
  3. Fakt docela nuda. Očekával jsem ,že bych si tady sehnal nějakého dodavatele ND, protože holt to občas padne no, no a defakto nic. Potřeboval jsem nějaké hliníkové profily pro montáž rámu - odlehčené, když ne ty tak něco z kompozitu. No nakonec mi poradili až kousek od Vyškova v Aluris s.r.o. Ale že by člověk něco jako jó pořádně užitečného tam dostal získal ..to ai ne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ...tak, tak. Akorát příště prosím bez těch odkazů. Nejsme na komerčním serveru, že.

      Vymazat