pátek 11. května 2012

TAMIYA Holiday Buggy

2WD off-road Holiday Buggy od japonského výrobce TAMIYA debutoval na západoevropském trhu již v roce 1980 (coby stavebnice velikosti 1/10) a přitahoval od počátku mnoho fanoušků RC vozů, díky svým výborným jízdním vlastnostem.
Když jsem ho kdysi dávno dostal, byl jsem také nadšený. Nadšení výrazně ochlazoval pouze akumulátor, který vydržel akorát na pár minut ostré jízdy. O kvalitách vozu vypovídá i to, že se v roce 2010 buggy dostalo updatu - změna podvozkové platformy (jiné zavěšení kol, jiná kola, zmizely nárazníky, jiné uložení motoru...). Karosérie zůstala stejná, takže legenda žije dál.

Všechno má svůj čas, čímž došlo i na mou uloženou Holiday Buggy. Už mě přestalo bavit chodit ve sklepě kolem regálu, kde zabírala místo a vynesl jsem jí na denní světlo, rozhodnut jí oživit. Obtěžkána nánosy minulých věků a bahna ještě z dob reálného socialismu, ale poškození žádné (pokud nepočítám ulomený plastový háček držící přední část karosérie na podvozku).

"Nálezový" stav:

Původní vybavení:
- přijímač = Acoms od 2-kanálové vysílačky 27MHz (ještě ji také mám uloženou), napájený čtyřmi tužkovými články
- serva = Acoms
- regulátor = mechanický reostat ovládaný jedním servem
- akumulátor = NiMh Tamiya 5N-1200SC 1200mAh/6,0V
- motor = stejnosměrný Mabuchi, bez označení, typ ??? (průměr 28mm/ délka 38mm/ osička 3mm)

Podvozek byl postupně rozebrán na prvočinitele a odstraněno veškeré vybavení, aby mohlo dojít na vyčištění.

Stav modelu po očistě a částečném sestavení:
Mám v plánu uvést vozidlo do provozuschopného stavu, na takové to malé domácí ježdění kolem baráku.

EDIT 13.5.2012:
Po poradě na RCManii (velké díky darth.hokro!) jsem objednal regulátor Robitronic Speedstar 2 17T (za 679,-Kč). Uvidíme, jak buggyna pofrčí :)

Žádné komentáře:

Okomentovat