pátek 13. července 2012

Krimpovací kleště

Na připevnění servo konektorů slouží dvě metody. Obě mají své zastánce i odpůrce. Jsou to letovači a krimpovači. Patřil jsem k letovačům, ale nebyl jsem příliš spokojen s kvalitou titěrných spojů (i když pájení mi nečiní problémy již od dob učňovských). Po vyslechnutí rozumných argumentů druhé skupiny, jsem přestoupil do tábora krimpovačů, zakoupením kleští k tomu určených.

Jak na krimpování servo konektorů a co je k tomu potřeba?
Krimpovací kleště typu HT-225D od taiwanské firmy Hanlong Tools jsou vskutku solidním výrobkem. Jedná se o kovové pákové kleště s ráčnou, speciální čelisti jsou připevněny šrouby. Rukojeti jsou provedeny z modrého plastu, s černým gumovým změkčením v úchopové oblasti. Lze nastavit (asi) sílu stisku v šesti krocích, z výroby je nastavena třetí pozice.

U kleští nebyl přiložen žádný návod, na zadní straně blistru je pouze vyobrazení dvou typů kleští a šesti speciálních čelistí. Tudíž neznalý uživatel (třeba jako já) si musí poradit sám. Buď je třeba zakoupit větší množství kabelů a hlavně konektorů pro pokusy, nebo je možné nejprve zjistit nějaké informace. Ano, oblíbený modelářský diskuzní server nezklamal (díky moc Drondys) a výsledkem je instruktážní video zahraniční provenience.


V původním znění - kdo nevládne ingliš, tomu stačí pozorně sledovat předváděné. Důležité je, že čelisti krimpovacích kleští jsou uvnitř z jedné strany rozdělené vybráním, tudíž velmi záleží, z jaké strany se vloží pin konektoru. Zaznamenal jsem i názory, jak je nutné kleště dopilovávat apod., tak to tedy rozhodně NE! Ono zjevně stačí vědět jak na to a jde to skutečně na jedno zmáčknutí kleští.
Oproti anglickému instruktorovi mají moje kleště čelisti obráceně, to jen tak na vysvětlenou.

Postup: připravíme servo kabel odstraněním izolace v délce cca 6mm. Oholenou licnu zkroutíme a ohneme v polovině zpět. Vložíme do pinu. V této chvíli používám malé špičaté kleštičky na přihnutí zobáčků na konci pinu, aby drátek v pinu držel. Pokud jsou příliš rozevřená "křidélka" pinu, přihnu je mírně rovněž. Nyní vložíme drátek s pinem do krimpovacích kleští. Do vybrání čelistí (do té nižší části) přijde konec pinu, který obepíná kablík. Pin se vkládá "křidélky" dolu, proti základně masivnější poloviny čelistí. Pak už stačí stisknout kleště a perfektní spoj, který nejde roztrhnout, je hotov. Rozhodně se nesmí pinem v kleštích pootáčet a stiskávat ho z různých stran, to je špatně. Došlo by k rozmělnění spoje.
Musím konstatovat, že krimpování je radost, protože výsledek skutečně stojí za to. Domnívám se, že mnou zakoupené krimpovací kleště jsou kvalitní a že budou dlouho plnit svou úlohu.
Zakoupeno v internetovém modelářském obchodě RCM za 639,-Kč (po slevě 3%). Stejný typ krimpovacích kleští nabízí i mnoho dalších e-shopů, např. s elektronickými součástkami apod. za podobné, nebo i vyšší ceny.

Slovníček zásadních pojmů :)
Kripl krimpluje, my ostatní krimpujeme.

Žádné komentáře:

Okomentovat