sobota 7. dubna 2012

FunCub - povrchová úprava

FunCub custom design
Nechci si přidělávat práci, proto stříkám a polepuji vše co se dá, již v průběhu stavby. Manipulace s jednotlivými díly je jednodušší, než následně se slepeným celkem.
Objevil jsem výbornou maskovací pásku, kterou jsem s úspěchem použil na celé letadlo.
Vypotřeboval jsem jednu celou a kus další. Pokud nemáte zkušenosti se stříkáním, tak vězte, že je třeba plochy, které nechcete zrovna pokrývat barvou, důkladně zakrýt a to i z druhé strany (!!!).
Trup i křídla FunCuba jsem měl kompletně obalené papírem, či páskou, kolem dokola, protože barva ve spreji je prevít, nikdy nevíte kam se zavane (klidně i na druhou stranu stříkané plochy).
Předem jsem si vymyslel vzor a rozvržení, někde (na výškovce zespoda a křidélka+klapky) jsem využil celou šířku maskovací pásky, jinam jsem si nařezal skalpelem centimetrové proužky. Tento způsob neumožňuje příliš oblé tvary, volil jsem tedy vzory i s ohledem na jednoduchost.
Barvy jsou v tomto případě běžné modelářské RC Styro Colours, od vodního ptáka. První vrstvu vždycky jen tak fouknu a po zavadnutí, kdy je barva na dotyk již suchá, stříkám druhou vrstvu. Zatím se mi nestalo, že by se barva olupovala.

3 komentáře:

  1. Ahoj, jen bych měl malý dotázek, chtěl bych tu pásku vyzkoušet a nikde jsem ji neobjevil, tak jen jestli je kupovaná v nějakém hobby marketu nebo v modelářských potřebách. Díky
    Tomáš

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. -obyčejná Tesa páska, maj všude (Hornbach apod.)

      Vymazat
  2. Ahoj, v návodu píší, že se můžou použít barvy RC Color Car na lexanové karoserie.
    Sice jsem koupil to co máš napsaný, aleje v tom nějaký rozdíl?
    je tam ještě psaný o odnaštění jarovou vodou. Je to potřeba?
    Díky Petr

    OdpovědětVymazat