pondělí 9. dubna 2012

FunCub - stavba II.

RC model letadla Multiplex FunCub.
Trup i ocasní plochy FunCubu jsou nabarvené, případně polepené.

FunCub výškovka:
dalším krokem je přilepení výškovky na trup.
Nejprve jsem pomocí mosazné trubičky o průměru 5mm vyvrtal šikmo skrz výškovku otvor, kudy protáhnu červenou LED diodu.
Ten kdo neosazuje osvětlení, toto samozřejmě vůbec neřeší, nedělá žádnou díru navíc a rovnou lepí.
Díky zámkům a velkým dosedacím plochám je usazení výškovky jednoduché a přesné. Nanesu lepidlo (ZACKI), protáhnu LEDku a usadím výškovku na místo. Zvenku na spáru aplikuji aktivátor. Toto je jedna z těch chvil, kdy člověk potřebuje tři ruce (ó, jak jsme nedokonalí) - jedna drží trup, druhá přitlačuje výškovku a třetí stříká aktivátorem.

FunCub směrovka:
podle návodu se zalepí ostruhové kolečko.
Kousek od hrany oddělující pevnou a pohyblivou část směrovky jsem skalpelem udělal zářez, kam se po přilepení vloží kablík LEDky. A znovu - nanést lepidlo, přiložit směrovku, zároveň zastrčit plastový díl od ostruhy do trupu, řádně přitlačit (to má sekundové lepidlo rádo), zkontrolovat polohu z obou stran přiložením úhelníku, či trojúhelníku, aplikovat aktivátor (tři  ruce doporučeny). Nyní se vtlačí kablík i LEDka do zářezu. Protože je vše chytře uděláno, zatáhne se kablík do trupu aby nikde nic nepřečnívalo a zářez se uzavře lepidlem.

Zalepením plastového držáku podvozku a zámků kabiny je stavba trupu dokončena. Doporučuji zatím neinstalovat podvozek před instalací vybavení, protože s trupem by se o mnoho hůře manipulovalo.
Instalace vybavení bude dalším krokem.

FunCub křídlo:
na křídle se dá pracovat kdykoli v mezičase, nezávisle na práci na trupu. Křídlo mám opět zcela nabarvené, případně polepené.
Ostrým nožem (děkuji japonskému příteli OLFAovi) odříznu klapky a uvolním křidélka. Díky dokonalé ostrosti nástroje je řez naprosto čistý a hladký, takže není třeba žádné broušení, či jiná úprava. Nyní přilepím všechny páky a panty. Pakliže provádíte povrchovou úpravu jako já stříkáním barvou, je důležité vymaskovat čtverečky kam se lepí pantíky, aby se nelepily na barvu, ale na čistý elapor.
Dále se zalepí laminátové výztuže a v jedné polovině křídla i spojky křídla a vodící element vlečného háčku.
Několik dní jsem odkládal rozmístění osvětlení. Prostě mi bylo žinantní zaříznout do krásného nového křídla. Nakonec jsem se odhodlal a provedl řezy křídlem až na koncový oblouk. Opět je nutné používat velmi ostrý skalpel, aby nedošlo k vytrhávání kuliček, ale k čistému rovnému řezu. Na konci, v místě umístění diody špičkou skalpelu proříznu do kulata otvor o něco menší než je dioda.
Nyní položím kablík s přečnívající LEDkou a pomocí šroubováku ho zatlačím do křídla. Začínám od konce. Když je zamačknuto několik centimetrů, zatáhnu kablík a tím i LEDku dovnitř. Díky výřezu krásně zapadne a vyčnívá tak akorát. Teď se zamačká celá délka kablíku a nakonec se zářez uzavře lepidlem. Naleju do zářezu sekundové lepidlo a stříknu aktivátorem. Kablík mi prochází po nosníku, kde ho fixuji tavným lepidlem. Důvod je, že sekundové lepidlo působí nepříznivě na bužírku.
Jak již bylo řečeno, instalace vybavení, budiž dalším krokem.

Upozornění: toto není oficiální stavební návod, pouze můj osobní postup. V případě, že mne budete napodobovat, činíte tak na vlastní odpovědnost.

Žádné komentáře:

Okomentovat