sobota 10. listopadu 2012

Sbach - stavba

Stavba RC modelu letadla SBACH 342 je nenáročná, ovšem i tak vyžaduje určitou přípravu a respekt.

Příprava - začínám odříznutím patek serv a vystředěním pák. Páky řežu pomocí pilkového nože Olfa, protože kvůli takové prkotině se mi nechtělo vyndavat Dremelku.
Na uhlíková táhla přilepím a přismrštím "z" koncovky.

Trup - studuji návod český, pak i anglický, nakonec pouštím návodné "full" video stažené z trubky.
K páteři trupu lepím výškovku, křídla a přední část. Zalepím i výztuž křídla. Na obr. 2 je detail zalepeného serva s odříznutými patkami.
Přilepena spodní část trupu a výztuže proti krutu. Na obr.4 je detail digitálního serva křidélek a vedení kablíku skrz trup.
Oba servo kabely od výškovky a směrovky jsou vyvedeny jedním otvorem ven. Na dalším obrázku je vidět, že všechna tři serva jsou na svých místech a kabely vedou spodem. Nechci, aby na horní straně cokoliv kazilo vzhled.
Zalepeny páky křidélek, táhla na svých místech. Přilepena horní polovina trupu a směrovka. Dále vodítka táhel SOP a VOP, stejně jako páky jsou zalepeny.
Přilepena aerodynamická udělátka na křídlech a lože motoru. Tímto je hrubá stavba hotová.

Podvozek - stažený jednostránkový návod není příliš návodný, takže nejprve rozmyslet jak co přijde, co se na co přilepí a co ne. Poté provrtat kola na průměr 2mm, aby prošel šroubek. Slepit tři vrstvy EPP bačkor. Hrany obrušuji smirkem, bačkory poté lehce stříkám barvou ve spreji (RC Styro).
Hrany podvozkové nohy je nutno obrousit, neboť jsou ostré a chlupaté. Na koncích vyvrtat otvory 2mm.

Musím zmínit jednu malou nedomyšlenost - po instalaci podvozku letoun nesedí na ostruze, nýbrž na spodním konci směrovky, což jaksi nelze. Pro dobrou funkčnost směrovky je tudíž zapotřebí směrovku mírně šikmo seříznout. Vzal jsem to přesným měřítkem "bajvoko", zhruba uprostřed bílého pruhu a vyšlo to báječně. Pomůckou pro nejisté stavitele může být video montáže podvozku na stránkách TwistedHobbies (asi se dá najít i na trubce).
Kompletní podvozek "hmotí" 11 gramů.

1 komentář:

  1. Ahoj, já to řešil zabodnutím 1mm uhlíkové tyčky do zadku a zakápnutím vteřiňákem.. Bohužel se za chvilku ubrousila, takže jsem osadil starým táhlem od serva, lehce přiohnout po směru a mám to dodnes. Skokan

    OdpovědětVymazat