neděle 23. října 2011

Loď ARTUR - zprovoznění po xx letech

Patrně nazrál čas a tak jsem snesl z půdy kůlny uloženou (dnes již legendární) loď Artur. Původně nebyla zcela dokončena.
S lodí byl uložen i původní originální plán a návod.
Zdá se, že plán měl ale tři archy, což znamená že mi arch číslo 2 chybí :(
Obhlídka "nálezu" skončila konstatováním, že loď je kompletní, chybějící drobné části byly uloženy v sáčku, takže nic nebrání opravě a dokončení!
Výchozí stav před renovací:



Bude se muset vyrobit zábradlí, obrousit celý trup, vytmelit a provést nový nátěr.
Následně instalace výkonného pohonu a ovládání kormidla. V plánu je osvětlení a doplnění otočného radaru.
Mimochodem, ten stříbrný motor na prvním obrázku měl být původně použit v lodi. Jedná se o jakýsi sovětský motor na 4,5V (jak jinak tehdy). Motor byl originálně sv.šedo/tm.šedý, ta stříbrná barva je můj tehdejší "tuning". Je dodnes funkční, akorát znatelně vaklá.
Protože jsem měl nějaké nejasnosti, založil jsem na RCMánii vlákno, věnované Arturovi. Ukázalo se, že Artur je skutečně kultovní lodí, která je dodnes živá a hojně modeláři používaná. No, nedivím se. Artur je skutečně nádherná loď.

ARTUR - RC model norského rybářského člunu.
Stavba modelu rybářské lodi Artur.

3 komentáře:

  1. Zdravím. Ako to dopadlo?Ja som sa k Arturovi,ale v podstatne horšom stave-chýbajúce časti, celý špinavý a ulepený, poliaty červenou olejovou farbou.... Tak som sa pustil do čistenie, rozoberania, brúsenia.... Plánujem ho nanovo postaviť(zoženiem chýbajúce časti),vrátane kúpy rc prvkov.

    OdpovědětVymazat
  2. Hmmmm nejak to nezverjní

    OdpovědětVymazat
  3. Sleduje tento blog vôbec niekdo?

    OdpovědětVymazat